Zonnepark Scholtensteeg

Aan de rand van Stadshagen, bij het Essostation en het spoor, realiseert Blauwvinger Energie een zonnepark dat grotendeels op de geluidswal ligt.

Dat is slim want daardoor wordt de grond dubbel gebruikt en is geen landbouwgrond nodig. Met 3599 panelen is dat genoeg om gemiddeld 300 huishoudens van onze eigen groene stroom te voorzien.

En jij kan meedoen!

Woon je in het postcodegebied 8031, 8034, 8041, 8042, 8043, 8044, 8045, 8061, 8275 of 8294, dan kun je meedoen. Door je inschrijving word je lid van Coöperatie Blauwe Roos U.A. De Coöperatie regelt de bouw en het beheer van het zonnepark. Jij ontvangt je geld via je eigen energierekening. Je betaalt namelijk minder energiebelasting. Dat regelt de coöperatie allemaal voor jou. Lees verder onder het plaatje....

Energie opwekken in jouw eigen buurt en jij kan meedoen vanaf 35,- per paneel
Niet iedereen is in de gelegenheid om zelf zonnepanelen te installeren op het eigen dak: het kan zijn dat het niet mag, bv op een huurhuis. Ook kan het misschien niet, dak te klein, ligging verkeerd, grote dakkapel aanwezig, boom voor je huis etc. Tenslotte wil je misschien geen panelen op je eigen dak: het onderhoud en te vrezen dakbeschadiging weerhouden je ervan.  Dan is dit project van Blauwvinger Energie speciaal voor jou.

Door je deelname ben je automatisch lid van coöperatie Blauwe Roos. De coöperatie regelt de bouw en het beheer van zonnepark Scholtensteeg. Jij ontvangt je inleg in 15 jaar terug via je energierekening. Je betaald namelijk geen of minder energiebelasting. Dat regelt de coöperatie allemaal voor jou.
 
Zo werkt het:
je elektra-rekening is opgebouwd uit drie delen (bedragen zijn afgerond):
de stroom kost 6 cent per Kwh
transport, meterhuur etc kost 5 cent per Kwh
energiebelasting en BTW zijn 12 cent per Kwh.
Die laatste 12 cent krijg je via je eigen energieleverancier terug, je elektra-rekening wordt dus ruim gehalveerd. Dit geldt tot maximaal het echte gebruik thuis. Het is dus zinvol om niet meer panelen te kopen dan je thuis aan stroom opwekt.
Iedere Nederlander krijgt daarnaast circa 310 euro energiekorting per jaar over gas en elektra samen. Dit is onafhankelijk van de energie-belasting en onafhankelijk of je wel of geen groene stroom gebruikt.
Bovenstaande bedragen zijn van 2019 en kunnen wijzigen door aangepast overheidsbeleid. Dit heeft invloed op de berekeningen
 
Je kunt op twee manieren meedoen:
Deelnemen voor 280 euro per paneel (de echte kosten van een paneel).
Deelnemen voor 35 euro per paneel, rest wordt een lening.
Bij alle twee de opties krijg je het volledige voordeel van de energiebelasting,
maar bij optie 2 gebruikt de coöperatie een deel ervan om je lening af te lossen.
De elektriciteit van de panelen wordt verkocht aan Greenchoice.
Daarmee koopt de coöperatie de omvormers en wordt het park aangelegd en onderhouden: verzekering, onderhoud, beveiliging, administratie, belasting etc. Zelf heb je dus geen zorgen en onderhoud. Je neemt zelf dus géén stroom af van het park.

Een rekenvoorbeeld per paneel (bedragen zijn afgerond):

Volledige inleg:  
      Aanschaf van het paneel   € 280,- 
      opbrengst aan stroom per jaar 270 kWh
      bespaarde belasting daarover (12ct x 270):
€    32,-
      Na 15 jaar is bespaard per paneel: 15 x 32 =  € 480,-
             Bij deze optie is de keuze van je energieleverancier vrij.  
Gedeeltelijke inleg:  
     Aanschaf per paneel €   35,-
    bespaarde belasting zie boven: €32,-  
    Inhouden voor aflossing en rente paneel €20,- €   12,-
    na 15 jaar 15 jr x 12 euro € 180,-
Na 15 jaar vervalt de aflossing, de panelen zijn dan volledig betaald. Bij deze optie moet je, vanwege de extra financiële afhandeling, overstappen naar Greenchoice.  

Greenchoice als partner van Blauwvinger Energie
Greenchoice heeft veel ervaring met Postcoderoosprojecten, daarom heeft Blauwvinger Energie Greenchoice als partner gekozen voor de bouw en exploitatie van Zonnepark Scholtensteeg. Ook koopt Greenchoice de opgewekte stroom, hiermee worden de exploitatiekosten van het park betaald. Als deelnemer hoef je niet per se de stroom te gebruiken van je eigen panelen, maar dat maakt de cirkel natuurlijk wel rond. Bovendien betaalt Greenchoice een klantvergoeding voor elke deelnemer die ook klant is bij Greenchoice: hoe meer deelnemers klant zijn van Greenchoice, hoe hoger de inkomsten. Check hier de tarieven van Greenchoice en bepaal zelf of je wil overstappen

Waarom Teruggave van de energiebelasting
Als je zonnepanelen op je eigen dak hebt, dan gebruik je wat je nodig hebt. Wat je over hebt verkoop je terug aan het energiebedrijf. Dit kan niet als je samen deelneemt in een coöperatie. Hoe je je inleg dan wel kunt verrekenen is vastgelegd in de regeling Verlaagd Tarief ook wel Postcoderoos- regeling genoemd. De regeling houdt namelijk in dat de deelnemers in een bepaald postcodegebied wonen. Deelnemers worden lid van een coöperatie die eigenaar is van een duurzame energie-installatie zoals bijvoorbeeld het Zonnepark Scholtensteeg. Deelnemers “schaffen” één of meerdere panelen aan en krijgen de energiebelasting + btw terug over het aantal opgewekte kWh van “hun” panelen. De energiebelasting wijzigt jaarlijks en is in 2019 €0,09863 (€0,1193 inclusief 21% btw) per kWh. De stroom die het zonnepark opwekt wordt verkocht. Met de opbrengst hiervan wordt het park onderhouden, de verzekeringen betaald en geld gereserveerd voor vervanging van onderdelen. Indien er winst wordt gemaakt, dan besluiten we als leden hoe we me deze winst omgaan.

ga naar de inschrijfpagina