Zonnepark Sekdoornse plas

Schrijft Zwolle geschiedenis? Dit is een drijvend zonnepark. Van maar liefst 10 hectaren. Dat zijn 20 voetbalvelden vol met zonnepanelen. Bij elkaar wel 40.000 panelen. Dat levert stroom voor ruim 3000 huishoudens. Samen met Energiefonds Overijssel en gemeente Zwolle gaan we dit drijvende zonnepark verwerven. Binnenkort meer over de financiële mogelijkheden van dit park.

Foto tijdens de aanleg genomen

Het project wordt gerealiseerd door Groenleven. Een projectontwikkelaar van zonneparken uit Heerenveen. Bij de start van dit project (haalbaarheidsstudies en vergunningsaanvraag) was de Zwolse energiegids nog niet vastgesteld. Dit betekende dat de gemeente Zwolle nog geen vastgesteld beleid had hoe om te gaan met participatie. Het was wel duidelijk dat het niet zo kon zijn dat een ontwikkelaar alleen de voordelen heeft en de stad de nadelen. Nadelen in de vorm van geen inkomsten en wel impact op het gebied. 

Maar…. Samen met gemeente Zwolle en Energiefonds Overijssel is Blauwvinger Energie in onderzoek of het mogelijk is om dit drijvende zonnepark aan te kopen. Immers als je toegang tot de bron hebt en mede-eigenaar bent dan heb je ook meer zeggenschap. Op 1 oktober hebben de leden van Blauwvinger Energie hier mee ingestemd. Voor 31 december 2019 moet duidelijk zijn of en hoe we dit drijvende zonnepark kunnen verwerven. Dit is een langdurig project. Kijk regelmatig deze site voor meer informatie of laat je door ons op de hoogte houden van de voortgang van dit project en de mogelijkheden om zelf ook mee te doen. 

ga naar de inschrijfpagina