Skip to main content

Nieuwsupdates

27 januari: was het vervolg op de grote bespaarshow. Bekijk de webinar terug…  en ga aan de gang met het home dossier.


23 dec: vooraankondiging:Op vrijdag 27 januari is het vervolg van de najaarsactie. Vrijdag een online show, zaterdag de mogelijkheid om met een energiecoach je huis door te nemen. Lees alvast hoe je In 5 stappen klaar kunt zijn voor gasloos wonen.  Er staat ook een aanmeldingsformulier voor de online show.


20 december:Het nieuwe jaar 2023 is inmiddels vlakbij. Er komen veel taken op het bordje van Blauwvinger Energie. Daarom zijn we dringend op zoek naar uitbreiding van onze groep vrijwilligers. Lees welke vacatures er zijn en reageer…


3 december:de actie met de bespaarpakketten is in iedere wijk gehouden. Er zijn ruim 6000 energiebesparende maatregelen uitgedeeld., van kozijnfolie voor studentenkamers tot water-besparende-douchekoppen voor Stadshagen. En dat hebben wij als Blauwvinger Energie samen gedaan met lokale wijkverenigingen, studentenorganisaties, energiecoaches en buurtinitiatieven. Zo kon iedere wijk er zijn/haar eigen draai aan geven: van het uitdelen van Pompoenensoep uit de Kloostertuin in Windesheim tot vers appelgebak in de Veerallee.
Het vervolg zal aansluiten op het nationale-isolatie programma met leuke acties in de verschillende wijken, en uiteraard staat Help-mijn-huis-moet-van-het-gas-af ook nog op de agenda!

Er  is in Zwolle op deze manier een flinke stap gezet in besparing. Want wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Nu maar hopen dat de winter niet te streng wordt, dat helpt ons nog meer om energie te besparen. Lees de verantwoording van de RREW-subsidie


10 november Bespaarpakket bestellenEr zijn een aantal bespaarpakketten, gratis te bestellen. Er zit een waterbesparende douchekop en een douchetimer in, en ook nog radiatorfolie en een gebruiksaanwijzing om je verwarmingsketel zuiniger af te stellen. Alles gratis door een actie van Blauwvinger Energie, de buurtinitiatieven en de gemeente. UPDATE 3 dec: de actie is afgelopen, u kunt niet meer bestellen.


LET OP: ONDERSTAANDE ACTIE UIT UITGESTELD TOT JANUARI.
online show Help! Mijn huis moet van het gas af!Op vrijdag is om 20:00 uur de nieuwe online show van de gezamenlijke bewonersinitiatieven. Welke stappen zijn nodig voor een aardgasvrij huis? Er zijn verschillende adviezen in omloop, en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Maar onze gids heeft een routekaart en wijst je de Big 5. Hij neemt je mee op safari in je eigen huis, om de vijf stappen te ontdekken die je huis klaarmaken om van het gas af te gaan.
Op zaterdag zitten energiecoaches van 10:00 – 12:00 uur klaar bij de vier Stadkamers en in Berkum om de kennis van de online show in de praktijk te brengen en je op weg te helpen met een routekaart voor je eigen huis.


3 november Word energiecoach en help je buren in je wijk energie besparen. Veel huishoudens hebben last van de hoge energieprijzen. Ze willen graag energie besparen, maar weten niet welke maatregelen ze het beste kunnen nemen in hun huis. Ze kunnen een gratis energiecoach aanvragen, die bij hen thuis komt om gericht advies te geven hoe ze het beste kunnen besparen. Omdat er veel aanvragen zijn, zoeken wij enthousiaste en creatieve buren die energiecoach willen worden. Om je goed voor te bereiden bieden wij een opleiding aan voor energiecoach waar je gratis aan mee kunt doen.
UPDATE JAN 2023: inmiddels zijn er ruim 60 energiecoaches in Zwolle opgeleid. Misschien starten we later nog een nieuwe serie opleidingen, voor nu is het even genoeg.


30 oktober 2022 Bekijk de grote kleine besparingenshow terug
Heb jij je energiebesparende maatregelen toegepast? Maak een originele foto, voorzien van 1 zin die aangeeft hoe blij je bent.
De foto kun je mailen naar actie@blauwvingerenergie.nl. De winnaar wordt gekozen in overleg met de energieprofessor en de showmaster. De winnaar krijgt een infraroodpameel. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.
Verdere informatie over besparingsmaatregelen staan op onze pagina besparen 


29 oktober: Na de zeer geslaagde online besparingsshow was  zaterdag het moment van de grote bakfietsen besparingsroadshow. Samen met de buurtinitiatieven,de persoonlijke aandacht van evenementebureau “De meisjes van plezier’’, spelletjes en bakfietsen met spullen waren er in 9 wijken in Zwolle vrolijke gezelschapjes te vinden. Een laagdrempelige manier om met bewoners  in gesprek te gaan.  Met mooie resultaten. Aan het einde van de dag waren de bakfietsen zo goed als leeg. Buren gaven elkaar tips over het aanbrengen van maatregelen. Gesprekken over wat je bespaart per maatregel maar ook bijna filosofische gesprekken over wat een deurdranger nog meer doet dan de warmte binnenhouden.  Alles bij elkaar zijn er ruim 2000 maatregelen weggezet.  Belangrijke maatregel die wat moeilijker uit te delen is maar veel oplevert is zet je CV op 60. Meer informatie hierover delen we graag https://zetmop60.nl of kijk bij milieucentraal.nl 

Zowel de online besparingsshow als de roadshow was een opdracht van gemeente Zwolle aan de wijkinitiatieven en Blauwvinger Energie. Een mooie samenwerking. Nu op naar de volgende onlineshow. Deze is op 18 november en ook op 19 november zijn we weer in de wijken te vinden. Zo zorgen we samen voor een warm Zwolle.


4 oktober:besparingsinitiatieven in heel Zwolle.
Alle locale energie-initiatieven van Zwolle hebben een gezamenlijk programma gemaakt om bewoners te helpen om energie te besparen. Eind oktober  start de actie: “De Grote Kleine besparingen Show” met een webinar, gevolgd door acties in de wijken. lees verder ….

Oja, nog even een waarschuwing: op dit moment bieden veel bouwmarkten elektrische kacheltjes aan ter vervanging van gas. NIET DOEN.
Het is veel duurder, rekent warmte-expert Johannes Frölich van EnergieSamen uit. Lees zijn verhaal…


18 september:de overheid heeft allerlei mogelijkheden om tot verduurzamen van je eigen huis te komen.
Zo stimuleren ze de energiecoaches door de opleiding te betalen, zodat de coaches darna gratis of tegen kleine vergoeding aan huis kunnen komen om adviezen te geven. Maar ook berekenen ze voor mensen met een kleine beurs geen rente op leningen voor energiebesparende maatregelen. Lees er meer over op de site van de rijksoverheid.


18 juni: geslaagde ledenvergadering.De jaarlijkse ledenvergadering vond dit jaar plaats bij de zonnepanelen op de Bomhofsplas. eerst de vergadering van de certificaathouders, daarna van de leden van Blauwvinger Energie. Fijn dat er zo’n grote opkomst was. Alle leden ontvangen een verslag.

17 juni:meedenken over de toekomst van Blauwvinger Energie? Dat kan in een nieuwe werkgroep. Er wordt veel werk verzet door slechts een handvol vrijwilligers. Daar willen we verandering in brengen. Blauwvinger Energie wil graag het aantal betrokken Zwollenaren vergroten. Tijd om mee te denken en te werken, lees erover …..


1 juni:Op donderdag 16 juni vindt de Algemene Ledenvergadering van Blauwvinger Energie plaats. Als locatie is gekozen voor de oever van de Bomhofsplas. Vooafgaand is er een ledenvergadering van de certificaathouders. Ieder lid wordt via mail op de hoogte gesteld van de agenda.


3 mei:Er zijn inmiddels 30 energiecoaches in Zwolle opgeleid.
Deze komen in 2022 gratis aan huis om samen door te nemen waar besparingen mogelijk zijn. Lees meer over de mogelijkheden …. 


1 april:De certificaat-actie in december/januari heeft  €428.000 opgebracht. Deze zijn bedoeld om via de STAK te investeren in Zonnepark Bomhofplas, dat staat gelijk aan 4,73% van de investeringswaarde. Op 18 maart is de overschrijving van de aandelen naar het Energie Fonds Overijssel geëffectueerd.  Er zullen in de toekomst vaker van deze uitgiftes gaan plaatsvinden, maar steeds alleen aan leden van Blauwvinger Energie. Nog geen lid?


28 februari:
Inloopdagen voor ondersteuning subsidieaanvraag woningverduurzamingVanaf 1 Januari is er een nog gunstiger regeling voor huizenbezitters om subsidie aan te vragen voor meerdere energiemaatregelen.
Om de inwoners van Zwolle te ondersteunen bij de aanvraag van de subsidie, heeft ons mede-lid Raphael van der Velde een aantal inloopdagen in De Stadkamer georganiseerd. De eerste is al geweest (26 februari) en leverde veel gesprekken en adviezen op. De volgende dagen zijn zaterdag 26 maart en 9 april tussen 10.30 en 16 uurOm je goed voor te bereiden verwijzen we naar de mogelijkheden van het HOOM-dossier,  daar kun je de gegevens van je huis invullen en daarmee een goed inzicht krijgen over welke  verduurzamingsmaatregelen het best toegepast kunnen worden. Het Hoomdossier kun je bereiken via  ons eigen portal
Op deze pagina kun je je registreren, en daarna inloggen. Vervolgens kun je je type woning kiezen en wijst het zich vanzelf. Door de juiste maatregelen te kiezen, die jezelf belangrijk vindt, kun je zelfs een meerjarig duurzaam onderhoudsplan opstellen. Voor verdere persoonlijke adviezen kun je zelfs de hulp van een energie coach inroepen. En nu dus ook de hulp van Raphaël.


10 februari 2022: Er blijven inschrijvingen binnenkomen, we laten die nog toe. Inmiddels staat de teller op € 420.000,- Maar binnenkort gaan we echt sluiten om het bedrag aan het EFO over te maken, dus wil je nog meedoen, wees snel. Zie hieronder hoe.


23 december:Alle inschrijvingen voor de ledencertificaten zijn de deur uit.
Er is op dit moment bijna € 300.000,- aan certificaten uitgegeven. Dat is een mooi begin en stemt ons hoopvol voor de rest.
Deelnemen kan nog: ben je al lid, log dan in en schrijf je in voor het project Bomhofsplas.  Nog geen lid? Meld je aan!

Voor meer achtergrond over de Bomhofsplas en de certificaten, kijk hier.


1 december: Het gaat goed met de verkoop van certificaten voor Zonnepark Bomhofsplas. We zitten over de 250 certificaten! We hebben de inschrijfperiode verlengd tot 15 december. We zijn er ook in geslaagd om een aantal organisatorische zaken te verbeteren  en te vereenvoudigen, binnenkort volgt hierover meer informatie. Inschrijven kan nog steeds, zie het nieuwsbericht van 29 okt. hieronder.
Op donderdag 9 december om 19.30 uur is er een extra online informatieavond via Google Meet over de Certificaten. We hebben al veel vragen per mail en telefonisch kunnen beantwoorden. Op deze avond gaan we de meest gestelde vragen online beantwoorden, daarnaast is er gelegenheid om vragen te stellen; als dat vooraf per mail gedaan kan worden dan graag, het geeft ons de gelegenheid om de avond extra goed voor te bereiden. De meest gestelde vragen hebben we alvast op een rijtje gezet. Aanmelden en vragen insturen kan via actie@blauwvingerenergie.nl
Log in op 9 dec vanaf 19:20 uur via deze link:  meet.google.com/rsk-owaf-hqa


29 oktober:We houden de opbrengst van ons zonnepark in Zwolle. De winst gaat niet naar externe investeerders, maar Zwollenaren kunnen profiteren van het Zwolse zonnepark Bomhofsplas. De inschrijving voor de verkoop van ledencertificaten is gestart. Deze certificaten kunnen alleen aangeschaft worden door leden van Blauwvinger Energie. Ben je al lid, log dan in en schrijf je in voor het project Bomhofsplas. Wil je het uitgebreide Informatie Memorandum ontvangen, stuur dan een email naar actie@blauwvingerenergie.nl.  Nog geen lid? Meld je aan!

Voor meer achtergrond over de Bomhofsplas en de certificaten, kijk hier. 


1 oktober:Energy Killer Race Vanaf 1 oktober organiseert Jong Blauwvinger Energie een energy killer race. Begin met een LED-lamp en probeer die te ruilen voor energie-slurpende apparaten. Lees er meer over ….


28 septembervoor de mensen die niet in staat waren om te komen kijken: RTV-FocusZwolle is langsgeweest en heeft opnamen gemaakt.
Ook is er een filmpje dat een goede indruk geeft van het ontstaan en de ligging van ons zonnepark:zaterdag 25 september: Open dag Drijvend  Zonnepark Bomhofsdag. Op zaterdag 25 september houden we een open dag! Bekijk zelf hoe een drijvend zonnepark van 18 hectare eruit ziet. Met speciale aandacht voor het kopen van de energie van ons park en van ledencertificaten om zelf een een stukje zonnepark te bezitten en zo mee te helpen de Zwolse energievoorziening verder te verduurzamen.
Je bent van harte welkom tussen 10:00 uur en 16:00 uur.  Adres Bomhofsweg 5, Zwolle. Iets voorbij de ingang van de zandwinning hebben wij onze eigen ingang, bij de blauwe vlag.

Weet je al (bijna) zeker dat je ledencertificaten wil kopen? Dan ben je ook welkom op vrijdag 24 september bij de Bomhofsplas, vanaf 13:00, we hebben dan extra tijd om uit te leggen hoe het werkt.


1 september:het webinar blijft te bekijken tot 30 november. Evenals het gratis energieadvies erna. Ga er direct naartoe door de QR-code te gebruiken of deze link aan te klikken.

 

18 juni:het webinar krijgt een vervolg: een gratis bezoek van een energiecoach, die helpt om besparende maatregelen in je eigen huis te vinden. Voor wie het webinar heeft gemist: mail naar actie@blauwvingerenergie.nl om een afspraak te maken.

16 juni: gratis Webinar over energiebesparende maatregelen thuis:Dit webinar is onderdeel van de RRE-W
Lees meer over de  Zwolse initiatieven die meedoen met de RRE-W-regeling
Lees meer over het  webinar op 16 juni


12 mei:de digitale bijeenkomst over de certificaten werd goed bezocht. Voor degenen die er niet bij konden zijn stellen we hier de presentatie ter beschikking. Wel helaas zonder de uitvoerige uitleg door directeur Jaap Baarsma.

6 mei:Aanstaande dinsdagavond 11 mei is er een online bijeenkomst, waarin het bestuur uitleg zal geven over de ledencertificaten Bomhofsplas (zie nieuwsitem 3 april). Je hoeft je niet aan te melden, gewoon rond 19:30 uur inloggen is voldoende: meet.google.com/aih-uouv-pbm 


5 mei:dagblad Trouw heeft een groot artikel gewijd aan de Bomhofsplas en de milieuwinst eruit.


3 april 2021:Er is helaas vertraging opgetreden in de uitgifte van de ledencertificaten.
Financiële instellingen en de toezichthouder willen eerst graag meer duidelijkheid hebben, voordat we aan de slag kunnen: een drijvend zonnepark wat in handen is van een lokale energiecoöperatie samen met een provinciaal energiefonds, die een deel van haar aandelen wil overdoen aan lokale bewoners en bedrijven, is voor hen een moeilijk te begrijpen fenomeen. We tillen de uitgifte daarom over de zomervakantie heen. Op 11 mei houden we een online voorlichting over de vorderingen.


10 maart: RRE-W bijdrage: Om huiseigenaren en huurders te stimuleren om energie besparende maatregelen te nemen in hun woning is er een subsidieregeling vrijgekomen (Regeling Reductie Energiegebruik Woningen). De bedoeling van deze regeling is om huurders en eigenaar-bewoners bewust te maken van hun mogelijkheden om energie te besparen en hierdoor de CO2-uitstoot te verminderen en de woonlasten te verlagen. Wij als Blauwvinger Energie zijn één van de betrokken partijen om dit in Zwolle te realiseren, wij werken hiervoor samen met Verbeter & Bespaar, het oude energieloket van Zwolle. Naast BE zijn er andere wijk-initiatieven actief in hun eigen wijk, zoals WijBedrijf Dieze in Dieze, 50 Tinten Groen in Assendorp en Berkum Duurzaam in Berkum. Wij werken samen met deze partijen om tot een zo’n generiek mogelijk aanbod te komen voor alle Zwolse inwoners.


15 februari 2021:De voorbereidingen voor de ledencertificaten vorderen. Omdat het een nieuw fenomeen is, moet er veel juridisch uitgezocht worden. We hopen nog steeds om het nog in februari/maart rond te krijgen.
Intussen levert de Bomhofsplas volop energie, zelfs in deze winterse omstandigheden werden de panelen snel sneeuwvrij (foto 8 febr)


10 januari 2021: De inschrijving is gesloten. Er is in totaal € 1.116.750,- geinvesteerd in de Zonnelening Bomhofsplas door 512 deelnemers. Hier zijn we ontzettend blij mee! Doel was om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden in dit Zonnepark te investeren om zo indirect ook rendement uit dit Zonnepark te halen. De financiering kan daarom, ook al is de ambitie van €1,5 miljoen niet gehaald, gewoon plaatsvinden. Lees meer …


 7 januari 2021: De 1 miljoen is gepasseerd !Op de valreep maakt de zonnelening een eindspurt. Zwollenaren, en ook andere Nederlanders, investeerden ruim 1 miljoen in de Zonnelening Bomhofsplas. Nog twee dagen en we weten welk bedrag er in deze eerste tranche is geinvesteerd in Groene Energie.


1 december 2020: Zonnelening verlengddecember is een drukke maand. Wij horen van veel mensen dat ze wel interesse hebben, maar dat de sluitingsdatum 9 december te vroeg is. Daarom Is de actie verlengd tot 9 januari én organiseren we een extra (digitale) informatie-avond op dinsdag 15 december om 20.00 uur. Graag opgeven via  actie@blauwvingerenergie.nl  Eventuele vragen kun je ook nu al mailen naar dit adres. De dag van te voren sturen we je een herinneringsmail met link. Nu al investeren? De lening is nu ook opengesteld voor mensen buiten Zwolle.


27 oktober 2020: De Zonnelening is vandaag liveen er is in één dag al voor € 88.000,-  geïnvesteerd.
Ook investeren? Via OnePlanetCrowd is het direct  voor Zwollenaren mogelijk


2 oktober 2020: Participeren in de Bomhofsplas:Op dinsdag 27 oktober is er om 20.00 uur een digitale informatie-avond Bomhofsplas. Voorlichting over het park door Jaap Baarsma. Voorlichting over de Zonnelening door medewerkers van het platform Oneplanetcrowd. Direct na de informatie-avond is het mogelijk om te investeren. OneplanetCrowd heeft op hun site een aanmeldingslink voor ons webinar.


2 oktober: de zonnepanelenactie is geslotenAlledrie de opties hebben veel belangstelling getrokken en worden vanaf december uitgevoerd. Intussen is Blauwvinger Energie bezig om Echte Zwolse Energie (van onze plassen) te verkopen aan Zwollenaren, via Greenchoice. Ook jij kunt al overstappen.


1 oktober: ParticiperenBinnenkort wordt het mogelijk om te participeren in de Bomhofsplas. Zo krijgt je spaargeld opeens weer rendement en investeer je mee in Echte Zwolse Energie. Wil je nu al meer weten: mail naar actie@blauwvingerenergie.nl  


1 september 2020: Grote zonnepanelen actie Bij Windesheim wordt een groot zonnepark aangelegd door Kronos.
Blauwvinger Energie heeft met hen afgesproken dat er extra panelen naar Zwolle komen, die tegen inkoopsprijs aan de Zwollenaren verkocht kunnen worden.


27 juli 2020: Sekdoornseplas-obligaties uitverkochtZo snel kan het gaan: in amper 1 maand is € 727.500,- geïnvesteerd in de 39544 panelen op de Sekdoornseplas. Ons volgende project worden de panelen op de Bomhofsplas, maar die gaan niet via Zonnepanelendelen maar die gaan we “zelf” aan Zwollenaren verkopen. Volg ons voor het laatste nieuws 


30 juni 2020:  Gelukt !

 • De Bomhofsplas is vandaag gekocht door een Zwols consortium, bestaande uit het EFO, Blauwvinger Energie en een private investeerder. Eindelijk wordt in Zwolle opgewekte energie ook van Zwolle.Lees het persbericht…
     
 • Het gaat ook hard met het drijvende zonnepark Sekdoornseplas, al 60% van de obligaties van is binnen een week al verkocht. Heel veel Zwollenaren hebben ingeschreven. Lees  meer over dit project op onze site, of het hele financiële plaatje op zonnepanelendelen (waar je je ook kunt aanmelden om mee te doen).

28 juni UPDATE SEKDOORNSEPLAS:Na amper 4 dagen is al 50% in dit drijvende zonnepanelenpark geïnvesteerd (dit is € 370.000,-) !
Nog steeds hebben inwoners van Zwolle voorrrang om mee te doen met dit Zwolse project van Blauwvinger Energie, met een verwacht rendement van 3.5% Doe ook mee!


24 juni

 • Leden van Blauwvinger Energie hebben afgelopen vrijdag de eerste ledencertificaten gekocht van de Bomhofsplas. In 1 avond werd het eerste streefgetal van € 18.000,-  al gehaald. Na afhandeling van deze tranche worden er meer certificaten uitgegeven.
   
 • De actie zonnepanelendelen op de Sekdoornseplas is vandaag van start gegaan en heeft na twee uur al € 150.000,- (is 20% van het totale bedrag) opgebracht. Om ook deel te nemen ga naar   www.zonnepanelendelen.nl/project/sekdoornseplas/
     
 • Afgelopen week is dit park aangesloten en levert nu echte Zwolse Energie. Deze is via Greenchoice te verkrijgen.

25 mei 2020: Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen van een zonnepanelenactie. De panelen die gebruikt worden voor Zonnepark De Weekhorst bij Windesheim, worden tegen kostprijs aangeboden aan Zwolse inwoners en organisaties. Vanaf eind juni gaat deze actie lopen. We houden jullie op de hoogte.


20 april 2020:  Op de Sekdoornseplas en de Bomhofsplas liggen inmiddels 112.000 panelen op drijvers. Ze worden in juni aangesloten op het net. Vanaf die tijd kunnen Zwollenaren in Zwolle opgewekte energie kopen via Greenchoice.  Financieel deelnemen in deze projecten kan binnenkort via onze partner zonnepanelendelen.
Lees meer erover in de nieuwsbrief van april 2020.


15 maart 2020 Vanwege het coronavirus gaat de open dag van Zonnepark Sekdoornse plas op zaterdag 21 maart helaas niet door. We denken na over een alternatief, maar we wachten eerst af hoe het virus en de daarbij horende maatregelen zich de komende tijd ontwikkelen.
Het blijft natuurlijk wel mogelijk om straks de opgewekte stroom van de Sekdoornse plas af te nemen en financieel mee te doen.
Wij wensen iedereen sterkte in deze onzekere tijden.